Päämainos
Esimerkkejä kaksikäyttötuotteista ovat miehittämätön ilma-alus (UAV, drone), GPS-navigointi tai taajuusmuuttaja.
Teknologia 30.12. 09:20

Esimerkkejä kaksikäyttötuotteista ovat miehittämätön ilma-alus (UAV, drone), GPS-navigointi tai taajuusmuuttaja.

Kaksikäyttöteknologiat ovat valttia vuonna 2025

DNA ennustaa Teknologiatrendit 2025-raportissaan tekoälyn hyötyjen konkretisoitumista.

30.12.2024

DNA ennustaa vuosittain julkistamassaan Teknologiatrendit 2025-raportissa tekoälylle asetettujen odotusten alkavan konkretisoitua ensi vuonna. 

Yhtiön mukaan etenkin kaksikäyttöteknologia harppaa eteenpäin ja Naton DIANA-hanke vauhdittaa sen kehitystä. Kaksikäyttötuote tarkoittaa fyysistä tuotetta, ohjelmistoa, teknologiaa tai palvelua, jota voidaan käyttää sekä siviilikäytössä että sotilaallisesti.

Vuosi 2025 on norjalaisen Telenorin omistaman tietoliikenneyhtiön mukaan suurten teknologisten lupausten lunastamisen aikaa.

Osto&Logistiikka julkaisee raportin keskeisiä osia kahdessa verkkojutussa. Osa 1 julkaistaan tänään ja osa 2 julkaistaan myöhemmin. DNA julkisti trendiraporttinsa 12.12.2024.

Nato vauhdittaa kaksikäyttöteknologioita

Teknologiset rajat hämärtyvät siviili- ja sotilasteknologian välillä. Raportin mukaan kaksikäyttöteknologiaa voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Perinteisiä esimerkkejä ovat GPS-paikannus, lämpö- ja pimeänäkökamerat sekä droonit.

Naton perustaman DIANA-hankkeen tarkoitus on kiihdyttää kaksikäyttöteknologioiden kehitystä tarjoamalla jäsenmaiden yrityksille resursseja kirittämään sen kehitystä. Päämääränä on kehittää tekoälyn, kvanttilaskennan ja robotiikan kaltaisten läpimurtojen mahdollistamia syväteknologiaratkaisuja, joilla on käyttömahdollisuuksia sekä siviilimarkkinoilla että osana maanpuolustusta ja valtiollisten uhkien torjuntaa.

VTT:n mukaan alkujaan siviilikäyttöön suunnitellut ratkaisut mahdollistavat myös aiempaa pienempien ja kustannustehokkaampien laitteiden ja sovellusten käytön, kun puolustuskäyttöön suunnitellut ratkaisut nojaavat rajalliseen määrään kalliita yksiköitä. Siviilimarkkinoille ominaisen innovaation sekä suunnittelu- ja prototyyppivaiheen välisen nopeuden arvioidaan vauhdittavan kehitystyötä jopa vuosia.

Tekoäly vauhdittaa varastologistiikkaa

Yritysten varastologistiikkaa on alue, jota tekoäly ja IoT-laitteet vauhdittavat nopeimmin. Raportin mukaan tekoälyasiakkaat on koulutettu laatu- ja hintatietoisiksi asiakkaiksi jo vuoteen 2026 mennessä. 

Yritysten pitää kehittää infrastruktuuriaan, jotta automatisoitujen palvelujen käyttöönotto sujuu. Henkilöstöä on myös koulutettava, jotta työskentely automaatioon pohjautuvien ohjelmien ja järjestelmien parissa onnistuu.

GovTech ja julkisen sektorin digitalisaatio

GovTech kahmaisee raportin mukaan ison osan ohjelmistomarkkinoista lähivuosina. GovTechin markkina-arvo ylittäisi jopa biljoona euroa vuoteen 2028 mennessä.

GovTechin menestys perustuu valtiollisen sovelluskehityksen käytännöllisyyteen ja ihmisläheisyyteen. Digialalla uuden teknologian lanseerausta seuraava hype-käyrältä laskeutuminen johtaa usein käyttötarkoituksiltaan abstraktien ratkaisujen hylkäämiseen, GovTech-ratkaisut on kehitetty kansalaisten tarpeet huomioiden. 

GovTechin kehitys vaatii lisää kaupallista ja yrittäjähenkistä näkemystä. Siksi raportin mukaan lähivuosina tullaan näkemään lisää yhteistyösopimuksia digialan yritysten ja valtiollisten toimijoiden välillä.

Humanoidirobottien kehitys kiihtyy 

Humanoidirobottien markkinoille ennustetaan valtavaa kasvua seuraavan 10 vuoden aikana. Kriittisimmät kehityksen moottorit ovat generatiivisen tekoälyn harppaukset ja tuotantokustannusten pienentyminen. Humanoidirobottien markkina-arvo voi kuusinkertaistua nykyisestä vuoteen 2035 mennessä, eli noin 40 miljardiin.

Humanoidirobotit voidaan valjastaa muun muassa teollisuuden, terveydenhuollon ja kotitalouksien käyttöön niin valvoviin kuin suorittaviin rooleihin. Oppivan tekoälyn ohjastamat humanoidirobotit kykenevät myös fyysisiin tehtäviin ja robotit eivät väsy.

Lähivuosina tekoälyapurien ja robotiikan hyödyntäminen tulee kasvamaan huomattavasti myös terveydenhoitoalalla. Tekoäly kirittää diagnostiikkaa, hoitosuunnittelua, lääketutkimusta ja potilasseurantaa. Samalla kuitenkin varoitellaan, että tekoäly voi sortua väärään tai värittyneeseen dataan pohjautuviin päätelmiin, diagnooseihin ja toimenpidesuositteluihin. Tekoälyn ja robottiapurien kehitys tulee aina vaatimaan tarkkaa silmää ja ihmisen valvontaa.

JAA