Jyväskylän yliopisto perustaa tekoälylaboratorion

Uusi innovaatioyksikkö aloittaa läheisen yhteistyön IBM:n kanssa.

20.10.2017
Teksti Esko Lukkari

Jyväskylään yliopiston IT-tiedekuntaan perustetaan uusien IBM:n kehittämien läpimurtoteknologioihin pohjautuva innovaatioyksikkö. Sen alat ovat kyberturvallisuus, IoT, tekoäly, kognitiivinen analyysi, lohkoketjut, virtuaalitodellisuus, robotiikka ja kvanttilaskenta.

Yliopiston IT-tiedekunta perustaa samalla myös uuden tekoälylaboratorion. Tekoälylaboratorio yhdistää yliopiston eri tekoäly-tutkimusryhmiä, kuten kompleksiset järjestelmät, Big data, hyperspektrikuvantaminen, Intelligent computing sekä tekoälyn sovellutukset, joita ovat terveydenhoito, liikenne, infrastruktuuri, tietoturva ja koulutus.

”IT-tiedekunnassa tekoälytutkimuksen ja koulutuksen teoreettinen viitekehys liittyy laskennalliseen tieteelliseen ja sovellettuun matematiikkaan, joka on yksi tiedekunnan kärkialoja”, sanoo dekaani Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Tutkijakoulutuksessa tekoäly on huomioitu IT-tiedekunnassa jo aiemmin. Alalta on valmistunut viime vuosina 15 väitöskirjaa ja tällä hetkellä alalla on yli 20 jatko-opiskelijaa. Tekoälyn mahdollisuudet yhteiskunnassa kasvavat, koska eri laitteiden ja järjestelmien opettamiseen käytettävän datan sekä erilaisten sensori- ja kuvantamistekniikoiden saatavuus lisääntyy nopeasti. Vuonna 2018 yliopistossa käynnistyy myös uusi englanninkielinen tekoälyyn keskittyvä maisteriohjelma Cognitive Computing and Collective Intelligence.

JAA